Bekkenfysiotherapeuten

Deze pagina is een naslagwerk met adviezen voor het verminderen van de impact (zoals buikdruk) tijdens bewegen en activiteiten. Deze adviezen kunnen u gegeven zijn door één van onze (bekken)fysiotherapeuten, uw verloskundige of kraamzorgmedewerker.

Neem bij vragen gerust contact op via ons praktijktelefoonmmer 0548-616687, info@fysiosterk.nl of rechtstreeks met één van onze bekkenfysiotherapeuten.

Opstaan en gaan zitten

Bij het gaan staan of gaan zitten zijn er twee manieren. De ene persoon heeft met name moeite met asymmetrisch bewegen en de ander met druk op buik en/of bekkenbodem

Daarom kun je kiezen voor de optie met twee voeten naast elkaar op heupbreedte óf voor een schredestand. Schredestand geeft iets asymetrie, maar kan door meer gewichtsverplaatsing lichter voelen in buik- en bekken(bodem)gebied.

Bij beide opties is het belangrijk goed de romp naar voren te brengen en (het liefst net vóór de afzet te starten met) goed uitademen bij het opstaan.

 

Hieronder zie je het verschil qua zwaarte op de bekkenbodem. De eerste afbeelding is met adem ingehouden en de tweede tijdens een uitademing. Hierbij geldt dat hoe roder het scherm kleurt, hoe harder de bekkenbodem moet werken.

adem in

 

uitademen tijdens opstaan

Draaien in bed

Zorg bij het omdraaien dat de romp recht blijft om assymetrie te verkomen. Goed uitademen bij het krachtmoment.  Let op bij het omhoog komen dat de elleboog goed onder de schouder word gezet.​

 

Verschonen

Zorg voor ondersteuning om ergens tegenaan te staan, maar wel zonder te gaan “hangen”. Dus blijf goed op de hakken steunen en niet op de voorvoet.

Optillen

Eerst gewicht op voorste been, bij het kracht moment tijdens het gewicht op achterste been brengen ook op uitademing de kleine optillen.​

Lopen goed

Lichaamsgewicht boven benen houden, niet zijwaarts overhellen met bovenlichaam​.

Aankleden

Traplopen

Zorg voor afwisselend op- of afstappen.

Hoesten/niezen

In het eerste filmpje zie je 2 manieren van hoesten/niezen voorgedaan. Door de houding te veranderen kun je de druk op de bodem verminderen. Daarom is niezen in de elleboog op schouderhoogte (2e variant)  het advies. ​

​​In dit tweede filmpje zie je in de impact van buikdruk op de bekkenbodem. Hierbij geldt hoe roder de vakjes, hoe harder de bekkenbodem aan het werk gezet moet worden. Je ziet dus dat bij het indraaien van de romp, de impact van afneemt.