Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode voor hoofd, rug, armen en benen. Bij manuele therapie wordt gebruik gemaakt van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties ( volksmond: kraken).

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de gewrichten kunnen positief beïnvloed worden.

Enkele voorbeelden waarbij manuele therapie nuttig kan zijn:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die eventueel uitstralen naar de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel uitstralend naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid

Manuele therapie hoeft gelukkig niet te stoppen bij de bovenste nekwervel. Ook schedel, aangezicht en kaak kunnen vaak een bron zijn van klachten, waarbij aangezichtspijn, hoofdpijn en kaakklachten het meest bekend zijn.

Craniofaciale therapie

Craniofaciale therapie is een behandelingsconcept dat zich bezig houdt met klachten en stoornissen in het hoofd-, gezicht- en kaakgebied. De therapie wordt gegeven door gespecialiseerde en geregistreerde fysio- en manueeltherapeuten die een opleiding gevolgd hebben aan de Cranial Facial Therapy Academy.

De behandeling wordt vaak in samenspraak met tandarts, KNO-arts, kinderarts, orthodontist en/of neuroloog uitgevoerd.

De therapie bestaat uit een uitgebreid onderzoek van de nek, schedelbeenderen, kaakgewricht  en de zenuwstructuren in hoofd-, hals- en gezicht. Een behandeling kan daarna volgen, gericht op het herstel van stoornissen in deze regio's.

Op de site www.aangezichtspijn.com kunt u uitgebreide informatie vinden over deze therapievorm en indicaties voor behandeling.

Documenten

Dit zijn de beschikbare documenten: