Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde elastische tape. Er zijn verschillende soorten tape met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie.
Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen of spieren te beïnvloeden om spanningstoename of juist afname te realiseren. De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwelling reductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens.
Er wordt gebruik gemaakt van tape die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen. Afhankelijk van de klacht, plek en techniek is het soms handig om zelf te leren tapen.
Het indicatiegebied is uitgebreid:
- (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat
- Preventief ter bescherming van overbelasting
- Reduceren van ontstekingen
- Vermindering van klachten ten gevolge van oedeem en bloeduitstortingen
- Correctie van lichaamshouding
- Verbetering propriosensoriek
- Segmentale beïnvloeding van organen (maagklachten/ menstruatieklachten)
- Bestrijding van (spannings)hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel
- Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (RSI, tennis- of golfarm)